Moja četrnaestogodišnja mačka u zatvorenom prostoru gubi na težini. Što mogu učiniti ili nahraniti ga kako bih postigao dodatnu težinu?

Odgovor

01/24/2021
Ingar

Gubitak kilograma kod mačaka u dobi od 12 do 16 godina obično je znak bolesti. Pet najčešćih uzroka u ovom dobnom rasponu su hipertireoza, bolest bubrega (osobito s sekundarnom infekcijom bubrega), dijabetes melitus, crijevne bolesti (upalni ili limfom) i rak.

Najbolji način da otkrijete koja bi mačka mogla imati jest pregledati iskusan veterinar za mačke (netko tko zna da bi mačke trebale živjeti da imaju najmanje 17 godina) i jednostavna krvna slika da bi se vladalo na vrhu ili izvan nje. tri. Sve se to lako liječi ako bolest nije previše uznapredovala. Čak se i mačke s bubrežnom bolešću mogu liječiti i imati ugodan život dugi niz godina ako ste vi i mačka spremni svakodnevno uzimati oralne lijekove (u naprednijim slučajevima), posebnu dijetu, periodično testiranje krvnog tlaka i česte kulture urina radi praćenja infekcije , (Mačke s čak i manjom bubrežnom bolešću imaju visoki rizik od visokog krvnog tlaka što uzrokuje daljnja oštećenja bubrega i očiju.) Krvni tlak mora se uzeti doplerskom metodom kako bi dobili točne rezultate za mačke. Druge su metode točne za pse, ali ne i za mačke.

Ako odgovor nije naveden u gornja tri, možda bi trebalo posvetiti više pozornosti povijesti. Ako mačka ima povijest povraćanja više od 1 do 2 puta mjesečno ili mekane ili vrlo tvrde stolice, crijevna bolest je vrlo visoko na listi mogućnosti. Najbolji testovi za ovu mogućnost su ultrazvuk i skup krvnih pretraga zvanih GI panel. Ultrazvuk bi mogao pokazati bolest žučnog mjehura koja može uzrokovati mučninu i smanjeni apetit, kao i bol u trbuhu i smanjenu sposobnost pravilno probavljanja hrane, kao i zadebljanje crijeva ili gušterače gušterače. Što se tiče krvnih pretraga, oni mjere apsorpciju vitamina i upalu gušterače. Jedino što je teško kod ove krvne ploče je da se krv mora uzeti nakon 12 sati brzog, a najbolje mjesto za slanje krvi je u teksaški A&M GI laboratorij na analizu. Ovi testovi mogu također pomoći u dijagnostici crijevnog limfoma, što je uobičajena bolest u starijih mačaka kod starijih osoba.

Ako u tim pristupima nema odgovora, vrijeme je da počnete tražiti tumore. X-zrake ili druga slika mogu biti od pomoći u ovoj fazi. Ako se nađe da se čini da je tumor biopsija, obično je sljedeći korak. Liječenje raka kod mačaka često je uspješno produženje dobre kvalitete života ako se tumor može identificirati. Kirurgija može biti lijek i u slučajevima poput crijevnog limfoma, dvije vrste lijekova (prednisoLONE i klorambucil) koje se uzimaju oralno, što uzrokuje vrlo malo nuspojava, vrlo su uspješne u liječenju ove bolesti.

Faux Revels
Što uzrokuje neobjašnjivo mršavljenje? Bio bih jako zabrinut zbog ozbiljnog medicinskog problema koji uzrokuje masovno mršavljenje, jer je ovu vrstu mršavljenja teško upravljati, dok je zdrava. Neke stvari o kojima bih brinuo: Hiperaktivna štitnjačaRakTuberkuloza. I rak i tuberkuloza u posljednjih nekoliko stoljeća, prije pojave moderne medicine koji su dali jasniju dijagnozu, nazivali su se „konz...

Tvoj odgovor