Pomaže li darivanje krvi izgubiti kilograme?

Odgovor

03/03/2021
Clarette

Kao "vježba" brojanja kalorija, darivanje krvi izgleda prilično sumnjivo. Kalorije koje sagorite može biti negirana vašom potrebom da jedete razuman obrok prije nego što donirate i nakon toga popijete grickalice na bazi ugljikohidrata.

Međutim, postoje koristi za one s povišenom razinom feritina u serumu, što znači da ljudi koji izgleda imaju veću količinu željeza pohranjenu u svom tijelu.

Najučinkovitiji način na koji se željezo u tijelu regulira je da krv redovito napušta tijelo. Budući da muškarci i žene u postmenopauzi nemaju mehanizam da se to događa periodično, darivanje krvi je za njih posebno vrijedno sredstvo koje će pomoći sniziti te razine i vjerojatno smanjiti zalihe željeza na zdraviju razinu.

A kako se ispostavilo, visoke razine feritina u serumu tvrdile su se da su marker (nije uzrok, marker) za metabolički sindrom. A veliki dio onih koji u današnjem vremenu pokušavaju izgubiti značajnu težinu bori se s inzulinskom rezistencijom zbog metaboličkog sindroma.

Nisam svjestan niti jednog dokaza da smanjenje viška željeza može pomoći u postizanju zdravije težine. Bilo bi zanimljivo istraživanje, ali postoji čitav ovaj problem s problemom ... eto, terapeutska flebotomija ima - sjećate se da je bila malo previše popularna prije nekoliko stoljeća - pa sumnjam da ćemo je uskoro vidjeti.

Ali postoje dokazi da bi mužjaci koji nisu igrali hokej ili žene u postmenopauzi koje žele smršavjeti moglo biti (statistički gledano) dobra ideja za darivanje krvi.

Napomena: Totalno sam ne stručnjak, pa razmislite o ovom sluhu u najboljem slučaju. Istražite ovo pitanje sami uz pomoć medicinskog stručnjaka.

Natal Smolinski
Vrlo je malo znanstvenih dokaza da djeluju. Ne nedostaje anegdotskih priča o uspjehu vjernika mršavljenja koji tvrde da su izgubili puno kilograma i postigli poboljšano zdravlje. Ali, je li to zbog krpa? Ili bi to mogla biti povećana pažnja prema zdravom načinu života? Pogledajte ovaj izvještaj. FTC: mrlje na koži ne uzrokuju gubitak kilograma. Web stranica Federalne komisije za trgovinu. Dostupno...

Tvoj odgovor