Dijeta 10 posto

Dijeta 10 posto – moje iskustvo s malo masnim i sirovim veganskim načinom života

Dijeta 10 posto pristup je sirovom veganstvu s niskim udjelom masti koje je promovirao dr. Douglas Graham, sportaš koji se već dugi niz godina hrani sirovom hranom.

U osnovi, ova inačica prehrane sa sirovom hranom preporučuje dobivanje najmanje 80% ukupnih kalorija iz ugljikohidrata (tipično slatkog voća), a istovremeno se masti i bjelančevine ograničavaju na manje od 10% ukupnih kalorija.

Dijeta 10 posto - moje iskustvo

Dr. Graham ne vjeruje u potrebu dodataka ili superhrane i naglašava važnost vježbanja, atletike, sunčeve svjetlosti i raznih drugih životnih navika koje podržavaju dijetu za promicanje optimalnog zdravlja.

Suprotno tome, tipična prehrana za sirovu hranu koja je zastupljena u mnogim knjigama o kuhanju i restoranima sa sirovom hranom širom zemlje koristi većinu kalorija iz masti poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i kokosa. Iako je nikad nećete čuti pod nazivom “dijeta sa sirovom hranom i visokim udjelom masti”, ona to jest. Mnogi sirovi prehrambeni proizvodi nesvjesno sadrže do 80% svojih kalorija iz masnoća! Tipični gurmanski sirovi obrok može imati više masti od trostrukog cheeseburgera s velikim pomfritom!

Dijeta 10%, također poznata kao 811, 811rv, ili čak LFRV (Low Fat Raw Vegan), nudi alternativu tipičnoj prehrani sirovom hranom opterećenoj masnoćom, koje se mnogo lakše drži.

Ova objava na blogu sadrži moja iskustva i zapažanja prilikom praćenja prehrane dijeta 10 posto tijekom dvije godine.

Dijeta 10 posto – moje putovanje

Počela sam eksperimentirati s prehranom na osnovi sirove hrane sredinom 2009. godine, a suprug i ja smo se obavezali na 30-dnevni izazov sa sirovom hranom tijekom siječnja 2010. Nakon 30 dana, oboje smo bili ovisni o njoj. Izgubili smo na težini, osjećali smo se fantastično cijelo vrijeme, i uzbudljivo je bilo igrati se u kuhinji, stvarajući sve vrste sirovih verzija namirnica koje smo jeli.

Potražili smo sirove veganske restorane. U to su vrijeme bila su dva u Chicagu (Karenine sirove namirnice i Cousins). Bila sam toliko zaljubljena u iskustvo prehrane kod Cousinsa (oni više nisu otvoreni) da sam se prijavila na njihov plan obroka. Uzbuđeno bih se odvezla do njihovog restorana, pokupila jela za sljedeća 3-4 dana, napunila spremnik u salatnom baru i uživala u sirovim gurmanskim obrocima svaki dan.

Ali onda je sve krenulo nizbrdo. Probudila sam se jedno jutro i imala sam osjećaj kao da mi je trbuh pun stijena. Nisam se mogla ustati iz kreveta. Borila sam se da ostanem motivirana za hranu koju sam jela. Moja probava je bila jako spora. I moja je prehrana, iako je bila sirova, počela izgledati kao visoko prerađena američka dijeta 10 posto s visokim udjelom masti iz koje sam se pokušavala izvući.

Tada sam čitala o alternativnom sirovom veganstvu s niskim udjelom masti – dijetom 10 posto.

Gotovo odmah nakon prelaska sa sirove prehrane s visokom masnoćom u sirovu prehranu na bazi voća 80/10/10 primijetila sam značajna poboljšanja u probavi, energiji i raspoloženju. Osjećala sam se punim životom. I držala sam se tog načina prehrane gotovo dvije godine!

Evo nekih od prednosti i opažanja (i jednog odstupanja) koje sam imala tijekom svog vremena sa 80/10/10:

Dijeta 10 posto – omjer makronutrijenata

Dijeta 10 posto - omjer makronutrijenata

Koristila sam omjer makrohranjivih tvari 80/10/10 kao referentnu vrijednost. Bila sam stroga tijekom prvih šest mjeseci, ali malo sam se opustila nakon toga. Nekim danima sam pogodila točno mjesto omjera.

Tijekom druge godine, povećala sam unos proteina na oko 12% ukupnih kalorija – oko 75 grama dnevno. Zbog svojih tadašnjih ciljeva u fitnessu, počela sam koristiti proteinski prah u svojim zelenim smoothieima. Znala sam da to nije potpuno „811 kosher“, ali otkrila sam da mi je to pomoglo da dobijem željene rezultate.

Moj prosječni unos masti kretao se 10%, a neke sam dane povećala na čak 12%. Obično sam tijekom dana pojela 1/4 avokada ili žlicu sirovog orahovog maslaca. Svakodnevno sam imala brazilski orah sa selenom i obično sam dodavala malo chia sjemenki ili lanenih sjemenki u svoje zelene smoothie. Nikada nisam izbacila sve prekomjerne masti.

Ne mislim da se apsolutno svi trebaju automatski pridržavati omjera makrohranjivih tvari 80/10/10 u 100% vremena. Iako je kod mene funkcioniralo gotovo dvije godine, neki će ljudi bolje raditi s više masti i bjelančevina i manje ugljikohidrata. Ako se mučite sa 80/10/10, pokušajte sa 70/15/15 ili 70/10/20 ili čak 60/15/25. Ne preporučujem dugo izbacivanje masti i proteina ispod 10%. Ne preporučujem vrlo strogo voćarstvo u omjeru makrohranjivih sastojaka 90/5/5, niti preporučujem izbacivanje svih “otvorenih masti” iz prehrane.

Bolja probava

Najuočljivija korist koju sam osjećala na dijeti 10 posto bila je poboljšana probava. Voće se probavlja brzo i učinkovito. Nikad nisam doživjela nadutost, probavne smetnje, žgaravicu ili druge probavne poteškoće koje sam imala na staroj dijeti ili čak na dijeti s visokim udjelom masti. Voće se brzo kreće kroz vaš probavni trakt i podržava učinkovitu probavu i veću razinu energije.

Više energije

Moja razina energije bila je jako velika dok sam slijedila dijetu 10 posto. Možda su to bili svi (zdravi) ugljikohidrati, ali osjećala sam se motiviranom i nadahnutom za vježbanje. Ujutro sam trčala i postizala sam stalni pomak u daljini. U konačnici sam istrčala Chicago maraton u listopadu 2012. (tada više nisam držala strogi 80/10/10).

Dijeta 10 posto je odlična dijeta za sportaše i aktivne ljude ili one koji žele biti aktivniji i sposobniji. Može biti izazov za ljude koji većinu vremena sjede (uredske radnike ili osobe s poteškoćama u kretanju koje sprečavaju aktivan životni stil).

Dijeta 10 posto – nevjerojatan dobitak kondicije

Ovo je bila jedna od najboljih prednosti koje sam imala ovom dijetom (osim održavanja, naravno gubitka težine od 40 kilograma!)

Uvijek sam željela biti trkač, ali jednostavno nisam imala osjećaj da je to moja sudbina. Najduže sam se borila da prijeđem kilometar. Ubrzo nakon što sam krenula s niskim udjelom masnog sirovog veganstva (LFRV), počela sam primjećivati veliku razliku u svojoj izdržljivosti. Prije nego što sam uopće spoznala, uspjela sam otrčati 5k, a ubrzo nakon toga trčala sam 5k tri do četiri puta tjedno s lakoćom.

Nikad neću zaboraviti prvi put kada sam istrčala 10k. Zimovala sam u Meksiku i imala sam pristup stazi na otvorenom koja je udaljena točno 1 kilometar. Rekla sam sebi da ću otrčati 10k prije nego što se vratim kući i USPJELA sam! To mora biti jedno od najnevjerojatnijih iskustava u mom životu. Doslovno sam u nekoliko tjedana prešla 5k na 10k.

Uspjela sam napraviti 5 sklekova, što možda ne zvuči mnogo za mišićavog momka, ali za djevojku, to je prilično dobro. Bila sam na svom atletskom vrhuncu tijekom dvije godine kada sam držala 80/10/10 prehranu.

Dijeta 10 posto često se promovira kao velika izdržljiva sportaška prehrana, a moja atletska iskustva dok sam jela na ovaj način pokazala su da je to u mom slučaju točno.

Dijeta 10 posto i mršavljenje

Dijeta i mršavljenje

Ljudi su me cijelo vrijeme pitali kako mogu pojesti toliko voća i biti tako mršava. Da budem potpuno iskrena prema vama, upravo zato što sam jela toliko voća sam uspjela održati svoje mršavljenje od 40 kilograma. U stvari, bila sam na najnižoj težini kada sam bila odrasla ikad tijekom dugog dvogodišnjeg eksperimenta dijete 10%.

Međutim, mislim da se ne biste trebali stavljati na strogi protokol 80/10/10 ako vam je gubitak težine primarni cilj. Možete izgubiti kilograme s bilo kojom dijetom, a 80/10/10 je puno, puno više od dijete samo za mršavljenje. Svakako trebate baciti bilo koji višak koji se može kriti u veličini porcija, ograničenju kalorija ili možete jesti manje. Niti jedna od ovih stvari nije važna u 80/10/10, a ako niste spremni jesti puno velikih obroka svaki dan, ova dijeta će vam učiniti više štete nego koristi.

Osim toga, 80/10/10 se dugoročno teško pridržavati. Ako je vaš krajnji cilj gubitak kilograma, potrebna vam je dijeta koje se realno možete pridržavati cijeli život.

Dijeta 10 posto – količina hrane koju sam morala pojesti

Kad započnete s dijetom 10 posto, morate jesti više nego što mislite da trebate. To je za mene bio najveći izazov sa dijetom 10%. Morala sam pojesti puno voća na dan da bih ispunila svoje potrebe za kalorijama.

Na primjer, na sirovoj dijeti s visokim udjelom masti, mogla bih pojesti jedan cijeli avokado i unijeti oko 300 kalorija. Ista količina kalorija na 80/10/10 trebala bi dolaziti od 2 i pol banane, odnosno 3 i pol jabuke. Količina hrane koju sam jela dok sam slijedio 80/10/10 bila je veća nego kad sam jela tipičniju prehranu sa sirovom hranom. Morala sam jesti četiri velika obroka svaki dan.

O tome dr. Graham detaljno raspravlja u svojoj knjizi. Navodi činjenicu da mnoge životinje, uključujući rođake naših primata, jedu velike količine voća i povrća svaki dan, pa to što jedu više od tri mala obroka dnevno uopće nije neobično. Jela sam oko četiri obroka tijekom dana i to je dobro djelovalo na mene. Trebalo mi je otprilike tjedan dana da se prilagodim, ali sve dok sam bila u omjeru 80/10/10, nisam imala nikakvih nelagoda jedući tako.

Kad provodite čitav život vjerujući da ćete morati smanjiti MENI da biste smršali, osjećate kontra intuitivnost jesti gomile obroka dok istopite kilograme. Praktički je nemoguće “prejesti” se dok držite 80/10/10, a ako vam je lako prejesti se – to vas postavlja za neuspjeh (nedostatak hranjivih sastojaka, intenzivna žudnja, neuspjeh u napredovanju).

Bilo je vrlo čudno u početku pojesti čitavu divovsku zdjelu voćne salate za jedan obrok. Jedenje voćnih obroka s vremenom se počelo osjećati normalno i rutinski.

Što sam duže jela na taj način, to je više postalo normalno i osjećala sam se vrlo zadovoljno, puno i uravnoteženo s dijetom koja je uglavnom bila voće. Nisam zapravo razmišljala o količini voća koju sam pojela, iako sam pojela više voća u danu nego što je većina ljudi vjerojatno pojela u tjedan ili dva.

Sirova gurmanska hrana postala mi je mučna

gurmanska hrana

Čula sam kako drugi vegani koji se hrane sirovom hranom kažu da nakon što su neko vrijeme jeli malo masnoće, nisu mogli jesti sirovu gurmansku hranu natopljenu masti i uljem koja se inače jako puno hvali. Imala sam isti stav kao i oni, odmah nakon prelaska na dijetu 10 posto.

Nisam bila u restoranu sa sirovom hranom od siječnja 2010! Zapravo tamo ne želim ići, jer će većina izbornika biti “masne bombe” s visokim udjelom masti. U većini restorana sa sirovom hranom jako je teško pronaći obroke na bazi voća.

Iskreno mogu reći da su orasi, hamburger, pizza pire, sirovi kakao kolačići i sirovi cheesecake izgubili privlačnost kada sam napredovala u svom putovanju 80/10/10. Mrzim biti tako oštra, ali osjećala sam se kao da moje tijelo zna što je prava, cjelovita hrana koja raste na drveću i ne želi ništa što je prerađeno i oplemenjeno. Te stvari jednostavno nisu izgledale kao hrana mom tijelu.

Gurmanska sirova hrana me napuhala, od nje bi se osjećala tromo i nezdravo za razliku od kada sam slijedila 80/10/10. Ustvari, osjećala sam se na isti način nakon što sam pojela sirovi obrok s visokim udjelom masnoće kao da sam jela restoranski obrok, poput vegetarijanskog hamburgera s pomfritom.

Pozitivno raspoloženje

Moje raspoloženje je bilo puno bolje i stabilnije na dijeti 10%. Osjećala sam se samouvjereno, nadahnuto i motivirano. Mnogi se ljudi na dijeti 80/10/10 osjećaju isto – posebno kada počinju.

Dijeta 10 posto – voćni šećeri i zubi

Velika briga zbog jedenja toliko voća odnosi se na potencijalne probleme sa zubima. Doktor Graham o tome detaljno raspravlja u svojoj knjizi i umanjuje mnoge zablude o propadanju zuba i njegovoj potencijalnoj povezanosti sa šećerima i voćem. Zapravo, orasi i ostale masti mogu podjednako štetno djelovati na vaše zube.

Imala sam osjetljivost zuba tijekom prvog tjedna jedenja na 80/10/10 način. Meni je normalno da imam osjetljive zube, čak i prije nego što sam jela sirovu hranu i 80/10/10. Nakon nekoliko dana, i slijedeći savjete iz knjige dr. Grahama, osjetljivost je nestala.

Zapravo su mi zubi bili manje osjetljivi nakon što sam započela slijediti 80/10/10. Svakodnevno sam koristila pastu za osjetljivost i nehotice sam prešla na drugu koja nije za osjetljive zube. Koristila sam ju više od mjesec dana prije nego što sam shvatila da cijelo to vrijeme nisam imala problema s osjetljivošću zuba.

Tijekom svog eksperimentiranja s dieta 10 posto uopće nisam osjetila osjetljivost zuba ili druge stomatološke probleme.

Također sam se pobrinula da dobijem dosta minerala od lisnatog zelenog i drugog povrća. Bila sam prilično stroga sa svojom velikom hrpom lisnatog zelenila dnevno. Prosječno bih u drugom smoothieju pojela čitavu glavu rumene salate (u zelenom smoothie-u)I4 ili takozvane šalice nasjeckanog maslačka ili kelja. Također sam se pobrinula da stojim vani na suncu što je češće moguće kako bih upila vitamin D koji je važan za čvrstoću kostiju i zdravlje zuba.

Moj nedavni pregled zuba bio je rutinski – bez ikakvih problema nakon dvije godine od 80/10/10. Posebno sam pitala svog stomatologa je li vidio bilo kakve dokaze o prekomjernoj eroziji cakline ili bilo kakvim znakovima problema. Odmahnuo je glavom i rekao da su mi zubi savršeno u redu.

Voćni šećer i debljanje / rizik od dijabetesa

Voćni šećer i debljanje

Ovo je neugodno pitanje koje 80/10/10 dobiva cijelo vrijeme: “Neće li sav taj voćni šećer pogoršati razinu šećera u krvi?”. To je pitanje tamo s najčešćim pitanjima koje vegani dobivaju: “Odakle ti protein?” Pa dobro, dolazi s tim valjda i odgovor.

Iz istraživanja koje sam obavila ne čini se da postoji rizik od problema sa šećerom u krvi koji će uzrokovati konzumiranje plodova. Dr. Douglas Graham detaljno razmatra šećer u krvi i voće u svojoj knjizi, Dijeta 10 posto . Kaže da uzrok neravnoteže šećera u krvi nije previše voća u prehrani, već previše masnoće! Nisam imala problema s kandidom ili glukozom ili rakom u krvi (da, čula sam da neki ljudi tvrde kako konzumiranje voća može izazvati rak).

Sada bih voljela izaći na mjerenja šećera u krvi i testirati se tjedan dana, ali dosad nisam. Ne osjećam potrebu za tim. Nisam dijabetičar i nemam čimbenike rizika za dijabetes. Postoje i drugi ljudi koji su redovito testirali šećer u krvi na dijeti 10 posto i njihove su razine bile u granicama normale. Jednostavno nisam zabrinuta.

Nemam više žudnje za slatkišima

To vjerojatno ne predstavlja puno, ali prestala sam žuditi za slatkišima tijekom mojeg eksperimenta s dijetom 10 posto. To je bio veliki izazov kada sam bila na tipičnoj (masnoj) sirovoj dijeti. OBOŽAVALA sam slatkiše – kolače, krafne, bombone – što god je imalo šećera u sebi! Jela sam puno sirovih deserta koji su imali nezdravu kombinaciju koncentriranih zaslađivača poput nektara agave i puno orašastih plodova. Završila bih sve to s puno masnoće i šećera, a to je zdravstvena katastrofa koja jedva čeka da se dogodi.

Ali kad sam prešla na 80/10/10, nisam htjela ništa slatko jer je moj slatki zub bio više nego zadovoljan svim ugodnim, zrelim voćem koje sam jela svaki dan. Povremeno sam poželjela nešto kiselo, pa bih jela listiće blitve ili stabljiku ili dvije celera ili napravila ljutu juhu koja je bila izvrsna!

Dijeta 10 posto – voda i hidratacija

Iznenadilo me koliko malo vode sam pila dok sam slijedila 80/10/10. Prije sam pila galon ili tako nekako, ali popila sam možda pola toga, čak i tijekom vrućih ljetnih dana. Dobila sam dosta destilirane vode bogate hranjivim sastojcima iz svog voća i povrća koje sam jela.

Mislila sam da je čudno koliko sirovih prehrambenih ljudi toliko radi na vodi (joniziranoj, ozoniranoj, “sirovoj” itd.) kad sam razmišljala o svojoj prehrani bogatoj voćem.

Tolerancija topline i hladna netolerancija

Čula sam mnogo sirovih prehrambenih stručnjaka koji kažu kako im ljetna vrućina ne smeta kao nekad prije nakon što postanu sirovi. To su posebno osjećali vegani koji su jeli sirove namirnice s malo masti. Definitivno sam primijetila da se moj ugodni raspon temperature pomaknuo. Temperature sredine 80-ih (Fahrenheit) jednostavno mi više nisu bile tako vruće. Međutim, ne bih rekla da sam ikada postala „prehlađena na hladnoću“, što je znak ozbiljnog zdravstvenog stanja.

Dijeta 10 posto – superhrana i dodaci prehrani

Dijeta 10 posto - superhrana i dodaci prehrani

Doktor Graham u svojoj knjizi ne zagovara upotrebu dodataka i superhrane. Nakon što sam pročitala njegova razmišljanja o ovoj temi i dobro pogledala moj unos hranjivih sastojaka, složila sam se s njim u određenoj mjeri. Prestala sam koristiti sirovi kakao i druge popularne sirove veganske superhrane. Osjetila sam da ako trebam kupiti skupu superhranu kako bih bio zdrav, tada je čitav koncept prehrane sa sirovom hranom bio pogrešan, kao što dr. Graham navodi u svojoj knjizi.

Međutim, u čemu sam se razlikovala bilo je u tome što sam uzimala suplementaciju – posebno s vitaminom B12 i jodom. Ne postoji veganski izvor vitamina B12, pa ga vegani trebaju nadopunjavati, a ne čekati hoće li im pasti razina. Definitivno hoće!

Također, dr. Graham spominje morsko povrće kao neprirodnu hranu za ljude (nismo morska bića, pa bismo trebali izbjegavati jesti stvari koje dolaze iz mora). Mislim da je to laž. Izbjegavanje morskog povrća bogatog jodom, koji je najbogatiji izvor joda u prehrani 80/10/10, može dovesti do nedostatka joda i problema sa štitnjačom. Jedite svoje morsko povrće (posebno dulse i alge)!

Žene će možda trebati uzimati dodatak željeza ili barem odstupiti nekad od dijete i jesti hranu obogaćenu željezom koja se možda ne uklapa u kruti okvir prehrane 80/10/10. Ženama vegankama koje dobivaju svo svoje željezo iz biljnih izvora potrebno je 33 miligrama dnevno, što je visok iznos.

Svatko tko je na strogoj prehrani sirovom hranom znat će da je teško jesti vani u restoranima. Može biti nezgodno jesti na obiteljskim okupljanjima. Još je teže ako pokušavate slijediti strogi režim 10%. Čak i među tipičnim sirovim prehrambenim izazovima, veganima na sirovoj prehrani na društvenim događanjima bez sirove hrane je izazov jesti niske masnoće.

Ironično je da mi je bilo teško jesti sirovu hranu jer je toliko sirovih jela bilo napunjeno orasima i uljima. Sirovi deserti prilično su crijevne bombe opterećene masnoćom. Bilo je zanimljivo gledati kako ljudi pune velike tanjure s niskokaloričnim zeljem i potom se bacaju na visoko kalorične (i s visokim udjelom masti) sirove deserte. Velika većina njihovih kalorija dolazi od nektara agave, kakaa i drugih visoko prerađenih orašastih plodova i sjemenki. Jednostavno više nisam mogla to jesti.

Većina restorana sirove hrane u Chicagu (gdje sam živjela u to vrijeme) posluživala je jela s visokim udjelom masnih i gurmanskih sastojaka koja sadrže mnogo orašastih plodova i ulja. Nisam stupila nogom u restoran sa sirom hranom od siječnja 2010!

Prestala sam se družiti u kafićima i počela sam piti sokove (iako pijenje previše voćnih sokova loše djeluje na vas i vaše zube).

Na kraju sam napravila neke ustupke i opustila svoju prehranu dovoljno da uživam u povremenom vegetarijanskom burgeru na bazi cijelih žitarica pšenice koje bih mogla napuniti povrćem.

Tijekom dvije godine, nakon dijeta 10 posto primijetila sam da je omjer makrohranjivih sastojaka (80% ugljikohidrata, 10% bjelančevina, 10% masnoće) važniji i osjećala sam se bolje nego da mi prehrana bude 100% sirova. Željela sam održati svoj društveni život, a za mene je bilo važnije moći uživati u povremenom vegetarijanskom hamburgeru ili hummusu u baru s prijateljima, nego što sam podržavala strogi ideal o ljudskoj prehrani koji će me otuđiti od mojih prijatelja.

Uživala sam u kuhanoj kvinoji, smeđoj riži i povrću na pari. Nikada nisam bila dio tima „kuhana hrana je otrov“. Mislim da možete biti super zdrava osoba koja jede uglavnom sirovu, vegansku dijetu s malo masti i da nije potrebno jesti 100% sirovo ako se previše trudite za to ili ako vas otuđuje od života (i prijatelja) i uživanja.

Dijeta 10% – trgovina mješovitom robom

Dijeta 10% - trgovina mješovitom robom

Kupovina namirnica bila je lakša kada sam bila na 80/10/10. Samo sam ostala u dijelu sa svježim proizvodima i punila svoju košaricu. Kupovala sam tonu voća i povrća svaki tjedan. Bilo mi je pomalo čudno odnijeti moju košaru do blagajne sa 6 ananasa, 4 velike papaje, 6 gospinih trava, 12 grozdova (da, hrpe!) banana i 15 kilograma manga i naranči u mojoj košarici i znajući da će sva ta hrana nestati za samo nekoliko dana!

Što se tiče troškova, rekla bih da sam potrošila otprilike isto na namirnice koliko sam potrošila kada sam jela sirovu dijetu s visokim udjelom masti sa superhranom poput goji bobica, kakaa i maka. Ono što sam koristila za skupe, organske sirove orašaste plodove i superhranu, išlo je prema kupnji više svježeg, organskog i zrelog voća.

Dijeta 10 posto – za i protiv

Za:

  • Pojedete tone svježih proizvoda.
  • Lako je jesti laku do tešku prehranu, što se podudara s principima Beauty Detox-a. Samo izbjegavajte gušće, teže, kaloričnije masti i bjelančevine (na primjer, avokado, orašaste plodove, grah, leću i žitarice, koji su kozmetička hrana, ali nisu dio 80-10-10) do posljednjeg dijela dana.
  • Unosite malo masnoće, što je važno iz nekoliko razloga – debljanje, probava i to čak utječe na razvoj kandide (o tome ću govoriti više u nastavku).
  • Poboljšanje je nego da ste na standardnoj američkoj prehrani jer jedete cjelovitu hranu bez rafiniranog šećera.

Protiv:

  • Kuhana hrana, poput ostalih povrća (posebno tikvice) i žitarice poput kvinoje, imaju vlastite prednosti izvan svoje ogromne vitaminske i mineralne ponude. Oni su vrlo prizemni, ugodni i savršeni kad je vani hladno. Dijeta 10 posto ne uključuje ništa od toga. Kuhano povrće i žitarice (najbolje su kvinoja, amarant, heljda i proso, kao i smeđa i crna riža) također vam pomažu da se napunite zbog sadržaja vlakana i gustoće, plus što vam mogu pomoći da napravite (ili izbjegavate) vašu žudnju za rafiniranim ugljikohidratima – nešto što nitko ne treba jesti!
  • Važno je držati se usklađene dijete s godišnjim dobima i onim za čim vaše tijelo žudi, a kuhane juhe i račići imaju važno mjesto u zimskoj prehrani.
  • Previše “vata” (prema ajurvedskim principima) može vas učiniti tjeskobnim ili raštrkanim. To morate uravnotežiti sa zemljom, toplim povrćem i žitaricama bez glutena koji su zemljani i „kapha“.
  • Potencijal za spomenutu unutrašnju vlagu, od jedenja previše sirovog voća i povrća i nedovoljno kuhane hrane.

Dijeta 10 posto – jelovnik

DoručakDinja od 3 funte
Ručak
  • 1 lb banane
  • Mango od 1 lb
Večera
  • Jelo 1:

1 lb marelice

  • Jelo 2:

Narančasta salata od rajčice (8 oz Romana zelena salata, 8 oz paradajz, 8 oz narančasta ili žuta paprika, grančica peršina)

  • Jelo 3:

Salata od avokada i rajčice (zelena salata od 8 oz, krastavac od 8 oz, rajčica 12 oz, avokado 6 oz, ili šalica cilantro)

Korisni izvori za čitanje:

  1. https://hr.wikipedia.org/wiki/Zdravlje
  2. https://hr.wikipedia.org/wiki/Makrobiotika
  3. https://hr.wikipedia.org/wiki/Veganstvo
  4. https://hr.wikipedia.org/wiki/Vegetarijanska_prehrana

Nedavno ažurirano

Komentiraj